V Skandinaviji se zapira zadnja kovnica denarja!

Od Evropske centralne banke prek Venezuele do Indije se oblasti odmikajo od gotovine, zlasti bankovcev z apoeni velike vrednosti, ki jih z veseljem uporabljajo gangsterji, tihotapci ali preprodajalci mamil. Toda medtem ko posamezne države samo utirajo pot brezgotovinski družbi, je Skandinavija že daleč naprej in je pogosto navedena kot pionirka tega trenda.

V Skandinaviji se zapira zadnja kovnica denarja!

 

Položaj je v zadnjih letih še posebej impresiven na Danskem, kjer se je po navedbah ministrstva za finance siva ekonomija med letoma 2012 in 2014 zmanjšala za tretjino. Poročilo danske centralne banke (.pdf) nakazuje, da državljani prehajajo na elektronska plačila ne le za boj proti kriminalu ali utaji davkov, kar je ključnega pomena za financiranje socialne države, temveč tudi za udobje. Trgovine zaračunavajo rokovanje z gotovino in skoraj nobena nima raje gotovine kot plastike. Danska vlada danes trgovcem dovoljuje, da zavrnejo plačilo z gotovino, centralna banka pa raziskuje ozemlje virtualnega denarja po vzoru BitCoin.

"Pomen gotovine že desetletja upada zaradi pojavljanja in uvajanja pametnejših in pametnejših alternativ," pravi guverner Per Callesen.

Zadnja kovnica v Skandinaviji bo zaprta do konca leta. Po Švedski in Norveški se je Danska odločila, da žigosanje kovancev odda Finski. Poleg tega Danska centralna banka že nekaj časa ne tiska bankovcev.

Snami dokument Danske nacionalne banke:

Datoteke

Kakšna je tvoja reakcija?

like
2
dislike
1
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
1