Računalnik iz leta 1973 napovedal konec civilizacije

Že leta 1973 je računalniški program World One, ki so ga razvili na MIT (Tehnološki inštitut v Massachusettsu) v ZDA, da bi pomagal narediti model globalne trajnosti, napovedal, da bo moderna civilizacija izginila okoli leta 2040. Čeprav se je večina apokaliptičnih napovedi v zgodovini izkazala za napačne, pa se analiza računalnika za sedaj kaže kot zelo točna.

 

Program je ustvaril računalniški pionir Jay Forrester na zahtevo nevladne organizacije Rimski klub (Club of Rome), katere člani so misleci, nekdanji svetovni voditelji, znanstveniki in birokrati OZN. World One svet dojema kot sistem. Program izdeluje grafe, ki prikazujejo, kaj se bo s planetom dogajalo v prihodnosti, sodeč po podatkih, kot so velikost populacije, kakovost življenja, naravni viri, onesnaženje, BDP …

World One je napovedal, da bo leta 2040 prišlo do globalnega kolapsa, če se bo nadaljevalo dosedanje širjenje svetovne populacije in industrije. Izračunal je trende o onesnaževanju, rasti prebivalstva, količini naravnih virov in celotne kakovosti življenja na planetu. Za sedaj so se vse napovedi izkazale za zastrašujoče natančne.
 
Leto 2020 naj bi bilo eno izmed prelomnih, ko naj bi radikalno padla kakovost življenja, po tem scenariju pa naj bi se svetovno prebivalstvo močno razredčilo. Razmere na planetu bodo postali kritične, če ne bomo ukrepali. Onesnaženje bo tako katastrofalno, da bodo ljudje množično umirali, svetovna populacija bo padla pod nivo leta 1900. Po tem bo nemogoče ustaviti konec sedanjega civiliziranega življenja. Suverenost naj bi izgubile tudi danes najmočnejše države, vsemu bodo vladale korporacije.

Kakšna je tvoja reakcija?

like
4
dislike
2
love
0
funny
4
angry
3
sad
4
wow
1