DIGITALNI EURO PRIHAJA: Testiranje se začne ta mesec

Kako bo vse skupaj delovalo in kakšen je načrt za papirnati denar

DIGITALNI EURO PRIHAJA: Testiranje se začne ta mesec

 

Evropska centralna banka bo začela s testiranjem digitalnega evra sredi oktobra, deloval pa naj bi kot bitcoin in bil dopolnilo, ne pa tudi nadomestilo za gotovino.


Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvedbi digitalnega evra in namerava zamisel preizkusiti s pilotnim projektom, ki se začne sredi oktobra. "Evropejci se vse bolj zatekajo k digitalni porabi, prihrankom in naložbam," je v petek dejala predsednica ECB Christine Lagarde.

»Naša vloga je zagotoviti zaupanje v denar. To pomeni preveriti, ali evro ustreza digitalni dobi. Po potrebi bi morali biti pripravljeni izdati digitalni evro, "je dejal vodja centralne monetarne institucije evroobmočja.

Načrt Evropske banke


Po načrtu ECB bi bil digitalni evro podoben bitcoinom, vendar bi ga za razliko od drugih kriptovalut nadzorovala centralna banka. Digitalne valute uporabljajo tehnologijo veriženja blokov (blockchain) ali velike datoteke s podatki o transakcijah. In digitalni evro bi temeljil na tej tehnologiji in bi se uporabljal pri spletnih transakcijah.

Digitalna različica skupne evropske valute bi bila na voljo vsem državljanom in podjetjem v evroobmočju, pojasnjujejo v ECB in dodajajo, da bi bila "podobna bankovcem, vendar v digitalni obliki". ECB si ga je zamislila kot denarni dodatek in ne kot nadomestek. Za oceno njihovih potreb naj bi razpravljali o tej ideji z državljani, akademiki, finančnim sektorjem in vladami. Faza javnega posvetovanja in preizkusa se bo začela 12. oktobra, je napovedala ECB.

Kakšna je tvoja reakcija?

like
7
dislike
54
love
0
funny
4
angry
29
sad
3
wow
1